Stora Birks egen matlagerska Maria Paringer bjuder här på somriga kokosbakelser som är enkla, goda och glutenfria.

Receptet till kokosrulltårtan som ligger till grund för denna goda bakelse kommer egentligen ifrån den klassiska bakboken ”sju sorters kakor” men är så anonymt presenterad i bakboken att nog de flesta har missat denna goding. Naturligt glutenfri är den dessutom!

Kokosrulltårta (ca 10-12 bitar):
3 ägg
2 dl strösocker
3 dl riven kokos
¾ dl potatismjöl
1,5 tsk bakpulver

Gör så här: Sätt ugnen på 230 grader för vanlig ugn och 200 grader för varmluft. Vispa ägg och socker pösigt. Blanda samman de torra ingredienserna och vänd ned i äggvispet och blanda runt till en slät smet. Bred ut smeten jämnt på en bakplåtspappersklädd plåt. Grädda i ca 5 minuter. Ta ut kakan ur ugnen och låt svalna en minut innan du strör lite strösocker över hela kakan. Lägg sedan ett nytt bakplåtspapper på en arbetsbänk eller på en stor bricka och stjälp sedan över kakan (med ovansidan nedåt). Lossa/dra av bakplåtspappret som du gräddat kakan på. Tips! Har pappret svårt att lossna från kakan kan du försiktigt pensla med kallt vatten på pappret så lossnar den lättare. Låt svalna under bakduk.

Fyllning vaniljsmörkräm:
75 g smör
1,5 dl florsocker
1,5 dl marsánkräm.
Garnering: Vispad grädde och valfria sommarbär

Gör så här: Blanda kallvispad marsán enligt förpackningen (1 påse i 2 dl kall mjölk). Vispa mjukt smör och florsocker fluffigt. Klicka i marsánkrämen i smörblandningen, lite i taget. Bred över smörkrämen över den kalla kakan och rulla ihop ifrån långsidan. Låt kokosrullen ligga kallt en stund innan den ska skäras upp och serveras. Garnera med vispad grädde och valfria sommarbär.